Roofvogels Overlastbestrijding, een meer ecologische en respectvolle oplossing.

De mens heeft het gedrag van diersoorten gewijzigd door zijn activiteiten en zijn evolutie, hij heeft zowel het ecosysteem als zijn omgeving gewijzigd, of het nu stedelijk, industrieel of ruraal is, waardoor een onevenwicht is ontstaan in de omringende ecosystemen. Om vitale redenen of om het leven te vergemakkelijken, hebben bepaalde diersoorten zich aan deze nieuwe omgevingen aangepast. Sommige soorten die in te grote aantallen aanwezig zijn, veroorzaken aanzienlijke overlast.

Roofvogels kunnen worden gebruikt om verschillende invasieve soorten te verjagen. Zoals duiven, spreeuwen, meeuwen, korvieren

Het doel van het afschrikken is vogelsoorten die in verschillende omgevingen overlast veroorzaken, te doen ontsnappen. Het principe bestaat erin een klimaat van onveiligheid te scheppen onder ongewenste vogels door ze rechtstreeks te confronteren met hun natuurlijke vijanden, waardoor ze zich verspreiden en zich elders vestigen. Bij het verschrikken wordt een natuurlijk roofdier van de ongewenste diersoort op de te behandelen plaatsen teruggeplaatst om een vijandige omgeving te creëren. Het afschrikken door valken, ook wel bio-predatie genoemd, heeft ten doel de populatie van bepaalde schadelijke vogels te verminderen met behulp van speciaal opgeleide roofvogels. Het is er dus op gericht een populatie te reguleren en niet volledig uit te roeien.

Afschrikken beperkt de proliferatie van dierlijk ongedierte. Elk probleem moet op een zeer specifieke manier worden aangepakt, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving waarin het zich voordoet en met het gedrag van de diersoort die de overlast veroorzaakt.

Er bestaan verschillende andere schriktechnieken dan de valkerij: vliegers, roofballonnen, verticale/roterende kanonnen, enz. Maar zoals uit vergelijkende studies is gebleken, is geen enkele methode echt bevredigend.

Voor een maximale doeltreffendheid moeten schriksystemen in combinatie met elkaar worden gebruikt. Tot overmaat van ramp moeten ze regelmatig worden verplaatst, aangezien vogels snel aan hun aanwezigheid gewend raken en hun gedrag veranderen.

Roofvogels zijn van nature onvoorspelbaar en zullen gerichte aanvallen uitvoeren. Zij zullen doeltreffender zijn dan conventionele toestellen. Daarom zult u op de lange termijn geld besparen.

Bovendien zal de bio-predatie een echt ecosysteemherstellend effect hebben. Waar het conventionele afschrikken het probleem alleen maar zal verplaatsen, zal de valkerij het oplossen en een zeker evenwicht in de natuur herstellen.

valkerij: een duizend jaar oude techniek, maar nog steeds relevant vandaag

Het gebruik van roofvogels bij de jacht gaat terug tot de oudheid. Er bestaan veel verhandelingen over de technische aspecten van de valkerij of over de verzorging van roofvogels.

Het klinkt als iets uit een middeleeuwse roman, maar de valkerij is nog nooit zo actueel geweest.

Conventionele verjagingstechnieken hebben tot gevolg dat de plaagvogels naar een andere plaats worden overgebracht. De valkerij daarentegen reguleert de vogelpopulatie en brengt zo weer een zeker evenwicht in het verstoorde ecosysteem. Als u geconfronteerd wordt met een kolonie lastvogels, aarzel dan niet om een beroep te doen op onze valkeniers.

Valkerij is de kunst van het vangen van wild in zijn natuurlijke omgeving met behulp van een verzwakte roofvogel