Valkerij Neverland

Presentatie

Verantwoordelijke 

In 2019 besloot Andy Vergaele, oprichter van Neverland Falconry, om de teugels over te dragen en zo begon het Neverland avontuur. Maar laten we even terugblikken.

Het was als kind dat zijn passie voor vogels werd geboren, doorgegeven door zijn grootvader. De traditie van het jagen komt van zijn vader. Tijdens zijn adolescentie ontdekte hij de valkerij, ditmaal met zijn stiefvader, en het was in die tijd dat zijn passie voor roofvogels werd geboren. Het was aanvankelijk met zijn eerste Harris’s havik dat hij zich oefende in het afschrikken en jagen tijdens de vlucht.

Naarmate de jaren verstreken en hij nieuwe mensen ontmoette, groeide zijn passie en begon hij aan het waanzinnige Neverland-avontuur met een nieuw project

Wat is Valkerij?

Valkerij is de kunst van het vangen van wild in zijn natuurlijke omgeving met behulp van een verzwakte roofvogel

Een beetje geschiedenis:

De valkerij schijnt meer dan 3500 jaar geleden te zijn ontstaan in de steppen en hooglanden van centraal Eurazië, in streken waar ook nu nog de grootste natuurlijke concentratie van roofvogels die kunnen worden getemd (afgericht) wordt aangetroffen.

Het is vermeldenswaard dat de oude Griekse en Latijnse wereld deze kunst kenden zonder haar te beoefenen. Het is pas in de VIIe eeuw dat de Arabische wereld de praktijk van de valkerij ontdekt en dat tijdens de grote invasies van de Germanen de Kelten en de Galliërs er kennis mee maken.

Het is pas in de Middeleeuwen dat de valkerij in Europa en in Frankrijk tot ontwikkeling komt. Dit was de gouden eeuw van de valkerij. Afhankelijk van de periode en de streek was het overal wijd verbreid of juist de uiting van jaloezie van de adel, zelfs een koninklijk voorrecht.

Vandaag heeft zij tot doel de jacht op roofvogels in stand te houden en ze te beschermen, en is zij de edelste beschermer van een eeuwenoude traditie, met een taal, een know-how en een gevoel voor ethiek zonder welke deze kunst haar ziel zou verliezen.

Tussen passie en traditie, valkerij als een vanzelfsprekendheid